TANÚSÍTVÁNY
Budapest

Az energetikai tanúsítvány és tartalma

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan minősítési dokumentuma, amelyből az éves energiafogyasztását tudhatjuk meg. A fogyasztás mértéke fogja meghatározni, hogy milyen besorolást kap az ingatlan.
Az ingatlanpiacon a lakások adásvétele teszi ki a tranzakciók mintegy kétharmadát, energiatanúsítvány azonban az összes típusú ingatlanra kiállítandó, a jogszabálynak megfelelően.

Mire szolgál a lakás zöldkártya?

Az ingatlant megvásárló személy az energetikai tanúsítvány alapján információt kap annak várható energia felhasználásáról és ennek alapján az üzemeltetési költségekről. Az ingatlan tulajdonosoknak tehát érdeke, hogy minél jobb besorolású legyen az épület energiatanúsítványa, mert ezzel növelheti annak piaci értékét.

Mit tartalmaz az épületenergetikai tanúsítvány?

Tartalmazza az ingatlan, a tanúsító és a megbízó adatait, az épület szerkezeteinek hőszigetelési képességét, a gépészeti berendezések leírását, az ingatlan várható éves energiafogyasztását, az elért besorolását, korszerűsítési javaslatot.

Kalkuláció

A kalkulációt tartalmazó számítási fejezet teljesen szakmai jellegű, itt van dokumentálva a számítás során figyelembe vett gépészeti és épületszerkezeti kialakítás. Megtaláljuk a lakás falainak és födémeinek rétegrendjét, a nyílászárók és más szerkezetek, többek között a gépészeti berendezések leírását.

A tartalom kötelező része a javaslati fejezet

Minden energiatanúsítvány tartalmaz egy „ajánlott korszerűsítések” fejezetet, melyet kötelező a tanúsítónak elkészítenie. Ez tartalmazza a megvalósítható beruházási javaslatokat (pl.: nyílászárók cseréje, gépészet korszerűsítése, homlokzati szigetelés stb.) melyekkel magasabb energiaosztályba juttathatjuk épületünket.

Hitelesség

A Belügyminisztérium megbízásából üzemeltetett Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. nyilvántartásába feltöltött energetikai tanúsítványok tekinthetők hitelesnek. Minden minősítés kap egy HET azonosító számot, ezt a számot kell feltüntetni az adásvételi szerződésben.

Tanúsítói jogosultság

A tanúsítói jogosultság a kamarai névjegyzéki szám alapján bárki által ellenőrizhető a Magyar Építész vagy Magyar Mérnöki Kamaránál. A vonatkozó előírásoknak megfelelően ennek feltétele a szakirányú mérnök végzettség, jogosultsági vizsga és szakmai tapasztalat. Garanciát vállalok rá, hogy rendelkezem a megfelelő képesítésekkel a szolgáltatás elvégzéséhez.

Új épület használatbavételi engedélyéhez

Új épület használatbavételének kérelme esetén kötelező energetikai minősítést készíttetnie a tulajdonosnak. Helyszíni felmérést is tartanunk kell, de a kiviteli tervekre is szükségünk van. A munka menetéről részletesen tájékoztatjuk az érdeklődőket, illetve egyedi árajánlatot is azonnal adunk!

Milyen dokumentumokra van szükség?

Az árak tartalmaznak minden szükséges mértékű felmérést, így nincs szükség semmilyen dokumentumra. Ha azonban rendelkezésre állnak az épület eredeti tervrajzai, jelentősen segíthetik a munkánkat.

Minden jog fenntartva © 2015-2022 www.tanusitvany-11-kerulet.hu